לפי החוק הפלילי בישראל, במו במדינות נוספות רבות בעולם, לחשודים בעבירות פליליות יש גם זכויות. אחת מהן היא זכות השתיקה. חשוד בעברה או אדם המצוי בחקירה במשטרה רשאי להמנע מלמסור פרטים ולשמור על זכותו לשתוק. מה משמעות הדבר האם שמירה על זכות התיקה היא תמיד הצעד הנכון?
יש לך זכות לשמור על שתיקה
הרעיון העומד מאחורי הזכות לשמור על שתיקה בחקירה היא לאפשר לחשוד או אדם שזומן לחקירה במשטרה להמנע ממסירת דבר שקר או פרטים שאינו רוצה לחשוף. כמו כן, במצבים בהם האדם כן מעוניין לומר את האמת אך חושש שמא תתפרש באופן שגוי או שדברי ישמשו נגדו בבית המשפט, גם אז, ניתן לבחור בשמירה על זכות השתיקה. לפי החוק בישראל, אדם שנעצר על ידי המשטרה או גורמים בטחוניים אחרים, יש לו הזכות לשמור על זכות השתיקה. זכות זו שמורה לאדם בכל שלב בחקירתו. לעתים הוא משתמש בזכות הזו בהמלצת עורך דין פלילי המייצג אותו, זאת כחלק מהאסטרטגיה בה בחרה ההגנה.
זכות השתיקה מתאפשרת תודות לעקרונות בסיסיים של המשפט במדינת ישראל, לפיהם אדם נחשב לחף מפשע כל זמן שלא הוכחה אשמתו. במשפט הפלילי האחריות להוכחת אשמה של אדם היא בידי המדינה.
זכות השתיקה – האם היא תמיד לטובתך?
זכות השתיקה מנוצלת גם על ידי אדם שכן ביצע עברה פלילית ומחשש שמא ימעד בלשונו ויספק פרטים מפלילים הוא בוחר לנצל זכות זו. היא יכולה להשמר בכל שלב, החל מהליכי החקירה ועד להליכי המשפט.
לא תמיד משמשת זכות השתיקה לטובתו של חשוד או נאשם. אם הוא בוחר שלא להשיב על שאלה מסוימת בבית המשפט ולנצל את זכות השתיקה, יכול בית המשפט להניח כי שתקה כהודאה, כלומר, אי מסירת הפרטים דווקא מעידה על מעורבותו בעברה המיוחסת לו. פעמים רבות השמירה על זכות השתיקה מומלצת לאדם על ידי עורך דין פלילי המייצג אותו, במיוחד בשלב החקירה, בה מנסים החוקרים לסחוט הודאה מהחשוד ולקצר את תהליכי המשפט בהמשך.
שמירה על זכות השתיקה מתייחסת לזכות שלא להשיב על שאלות מטעם החוקרים או במהלך המשפט בבית המשפט. זכות זו לא כוללת הצגת מסמכים ובמקרים בהם תבקש התביעה להציג מסמכים השייכים לחשוד ויש בהם קשר לעברה הפלילית, הוא לא יוכל לסרב להציג אותם בפני נציגי החוק מנימוק זכות השתיקה. אם בכל זאת אינו מעוניין לשתף פעולה ולמסור מסמכים שונים לעיון, יהיה עלי להגיש עתירה לחסיון בבית המשפט.
הסיבה העיקרית בה עורך דין פלילי ממליץ פעמים רבות לשמור על זכות השתיקה היא מתוך החשש שמא במהלך החקירה ינסו החוקרים לסחוט מהנחקר הודאה במעשה תוך ערעור בטחונו ושימוש במניפולציות שונות שלא תמיד ברורה משמעותן לנחקר. במקרים כאלו, אדם שאינו אשם, עלול למצוא עצמו מסובך שלא לצורך ומעדיף לשמור על זכות השתיקה עד שייוועץ בעורך הדין.