
לאחרונה נחשף כי אחת המעבדות הגדולות בישראל לאבחון סרטן לוקה בכשלים חמורים שהביאו לסגירתה והטילו חשש כבד על מבוטחי קופות החולים שהסתמכו על התוצאות שקיבלו ממנה. למרות שאין עדיין מסקנות קונקרטיות לגבי ההשפעה של הטעויות על מקרי הסרטן בישראל והחמרתם, אין ספק כי עוד ידובר בעניין, וכי רבים יאלצו לעבור בדיקות חוזרות שיכריעו את גורלם.
מחלת הסרטן הפכה לאחת המחלות הנפוצות ביותר בישראל, אולם אם בעבר בשורה על מחלת הסרטן הייתה כמעט שווה לגזר דין מוות, במשך השנים הרפואה התקדמה, ואבחון מוקדם של המחלה הוכח כאלמנט שמציל חיים ומגדיל משמעותית את סיכויי ההישרדות. לכן, כל עיכוב באבחון המחלה הוא קריטי לחיי המטופל. במקרה של המעבדה מנס ציונה, ניתן לחשוב כי גם אנשים בריאים קיבלו אבחנה שגויה והחלו אולי בטיפולים ללא צורך שגרמו להם לנזק בלתי הפיך בחיים.
אך, רשלנות רפואית בזיהוי סרטן לא קורית רק במקרים חריגים של אי סדרים במעבדות, אלא גם בגלל שיקולים כלכליים: "במקרים רבים אבחון מוקדם נמנע מהחולה כיוון שעלות בדיקת הדמיה לקופת חולים עשויה להגיע לסכום של כ-4,000 שקלים ויותר", אומר עו"ד סגל, המתמחה בתחום רשלנות באבחון סרטן. "מאחר שקופת החולים היא גוף כלכלי מתוקצב אשר צריך לעמוד ביעדים ותקציבים שנתיים, לעתים מוותרים על בדיקות יקרות, על אף שיש אינדיקציות רפואיות ברורות לנחיצותן.
"לאיחור או טעות באבחון מחלת הסרטן יש משמעות קשה הן מבחינת התוצאה לחולה והן מבחינת הפגיעה הכלכלית במשפחה. פנייה לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יכולה להשיג עבורם פיצויים שיסיעו להם כלכלית בתקופה הקשה ויעזרו להם להתמודד עם הנזקים שנגרמו בגלל רשלנות קופת החולים", מסביר עו"ד סגל.
במקרים של רשלנות רפואית, ניתן לתבוע עד ל-7 שנים מיום האירוע, בכפוף לחריגים. בסיוע עו"ד סגל תוכלו לבצע בדיקה ראשונית ולהבין האם מגיעים לכם פיצויים במסגרת החוק.
האם מדובר באבחון שערכו לכם למישהו קרוב אליכם?
גידול סרטני שאובחן כיבלת ברגל
עו"ד סגל מספר כי באחד המקרים פנתה אישה לקופת החולים לאחר שהתלוננה על יבלת בכף הרגל, והרופא רשם לה משחה לטיפול ביבלת. אך מכיוון שלא חל שיפור במצב הרגל, פנתה לרופא עור שאיבחן גידול שפיר, וטיפל בו טיפול שלא עזר. "האישה פנתה שוב ושוב לרופא, ונדחתה, ורק כעבור שבעה חודשים היא נשלחה לבצע ניתוח להסרה מלאה של הנגע. בביופסיה התגלה שמדובר בסרטן בדרגה חמורה שהספיק להתפשט בגופה".
"זה היה מקרה קשה. בלתי נתפס שאנשים הולכים לעולמם בגלל תלונה על יבלת, בטח כאשר הם פונים שוב ושוב לרופא בבקשה לטיפול. ההליך המשפטי היה מאתגר, אך בסוף התהליך משפחתה של האישה קיבלה פיצויים בגובה של כחצי מיליון שקל שיכולים בהחלט להקל מעט על ההתמודדות הכלכלית", אומר עו"ד סגל.
"אני מאמין שלרופאים יש כוונות טובות, אך מניסיוני במרבית הפעמים הסיבות לרשלנות רפואית הן כלכליות. כאשר רופא שולח את החולה לבדיקות יקרות, זה עשוי להוביל לגירעון עבור הקופה. הוא צריך להחליט מי יקבל את הבדיקה היקרה, ומי יקבל אקמול ולצערנו, במקרים שמחייבים את הרופאים לבצע גם החלטות כלכליות גרידא – יש מי שמשלם בחייו".
הגילוי המוקדם קריטי
"גילוי של המחלה בשלביה הראשונים מעלה במאות אחוזים את סיכויי ההחלמה. רק לאחרונה טיפלתי במקרה בו אישה בתחילת שנות השלושים נאלצה להתמודד עם טיפולים קשים בגלל סרטן שד שהגיע למצב קשה, כיוון שהרופאים סירבו לשלוח אותה לבדיקות בשל גילה הצעיר, זאת, למרות שסרטן השד היה נפוץ במשפחתה. בית המשפט קבע ששיקול הדעת של הקופה היה מוטעה ופסק לה פיצוי גבוה.
"לצערי יש הרבה אנשים שבגלל קשיי התמודדות או חוסר מודעות לא פונים לייצוג משפטי במקרים אלו וסובלים גם מהמחלה וגם מנזק כלכלי ועוגמת נפש עמוקה. רשלנות רפואית היא תחום מורכב שקשה להתמודד איתו בלי המקצועיות הנדרשת, אבל עו"ד מומחה ידע מיהו הגורם הנכון שיש לתבוע וידע להפעיל את המומחים הרפואיים שיוכלו להתמודד עם הטענות הכבדות שיעלו קופות החולים להגנתן. למרות שאין מדובר בפיצוי על האובדן, ניתן לפחות להגיע למיצוי הזכויות וקבלת הפיצויים המקסימליים שישיגו למי שנפגע מהמערכת רווחה כלכלית ראויה", מסכם עו"ד סגל.