חיים, בן 39 מאזור השרון, נפל באוטובוס בדרך למקום עבודתו – ונפגע. הביטוח הלאומי הכיר בו כנפגע תאונת עבודה, אך ועדה רפואית קבעה לו 5% בלבד, שאינם מזכים בפיצוי כלשהו. עליזה, בת 43 מאזור המרכז, נפלה בסוכנות נסיעות בה היא עובדת ונפגעה בברך. לאחר שבועות התברר כי היא סובלת מחבלה במיניסקוס, אך הביטוח הלאומי לא הסכים להכיר במה שאירע לה כתאונת עבודה – כך שהיא לא היתה זכאית לפיצוי כלל.
"לא רבים יודעים, אבל כל תאונה שקשורה לעבודה – גם אם היא מתרחשת בדרך למקום העבודה או חזרה הביתה – היא תאונת עבודה שיכולה לזכות בפיצוי", אומר עו"ד יואח שכטר ממשרד שכטר ביר, המתמחה בייצוג נפגעי תאונות עבודה. "קטגוריה נוספת שיכולה להתבטא בפיצוי כספי היא מחלת מקצוע – כלומר, מחלה הנגרמת כתוצאה מהעבודה, כמו התקף לב בעקבות לחץ ומתח, צרידות ופגיעה במיתרי הקול אצל מורים, חשיפה מתמשכת לזיהומים ועוד".
לדברי עו"ד שכטר, חברות הביטוח מנסות לדחות ככל האפשר את הטיפול בתיקים, ונוהגות לדחות את התביעות ולהקשות על קבלת הפיצוי. ואולם, הוא אומר, עדיף לא לוותר – ולהילחם על זכויות המבוטח. במקרה של חיים, למשל, פנה המשרד לביטוח הלאומי ולבית הדין לעבודה, והצליח להביא לכך שנקבעו לו 75% נכות, המזכים אותו בקצבה של 6,000 שקל לחודש למשך כל ימי חייו.
במקרה של עליזה, פנה המשרד לבית הדין לעבודה, שמינה מומחה לבדוק את המקרה. המומחה קבע שעליזה אכן נפגעה בתאונת עבודה – ונקבעה לה נכות של 10%. בנוסף, הגיש המשרד תביעה נגד המזיק – מי שאמור היה למנוע את הפגיעה. בסופו של דבר, קיבלה עליזה פיצוי כולל של 250 אלף שקל.
"יש פעולות שחשוב לבצע לאחר הפגיעה"
בפני מי שנפגע בעבודה או בדרך אליה וממנה וזקוק לפיצוי כספי עומדות שלוש אפשרויות פעולה. ניתן לתבוע את הביטוח האישי – בסעיפים של תאונות אישיות, אובדן כושר ולעתים גם פנסיה; במקרה של פגיעה משמעותית – אפשר לתבוע את הביטוח הלאומי; ובנוסף, ניתן להגיש תביעה נזיקית כנגד המזיק (מי שאחראי לתאונה) או חברת הביטוח שלו. לדברי עו"ד שכטר, "תביעת המזיק היא זו שיכולה להניב את הפיצויים הגבוהים ביותר, מבין שלוש האפשרויות".
עו"ד שכטר עומד על כמה דגשים, כשלדבריו, "חשוב לדעת שניתן לתבוע את פוליסת הביטוח האישי בגין תאונת עבודה עד שלוש שנים אחורה; את המזיק אפשר לתבוע עד שבע שנים אחורה, כך שיש חלון הזדמנויות שאסור לפספס. במקרה של הגשת תביעה נגד הביטוח הלאומי צריך להזדרז יותר – ולהגיש אותה בתוך שנה מיום האירוע, לכל המאוחר".
במקרה של פגיעה בתאונת עבודה, אומר שכטר, חשוב לבצע כמה פעולות במהירות האפשרית. "ראשית כל, צריך לצלם את מקום האירוע, ולקחת פרטים של עדי ראייה במקום. חובה לגשת באופן מיידי לבית החולים או לקופת החולים, להתלונן על הפגיעה ולציין שהיא התרחשה במסגרת העבודה. בנוסף, מדגיש עו"ד שכטר: "יש לפנות מוקדם ככל האפשר לעו"ד מומחה בתחום, שיסייע לכם למלא את הניירת הרלוונטית. כדאי להימנע ממילוי טפסים או פנייה לחברת הביטוח והביטוח הלאומי לבד – כי כך אפשר לעשות טעויות קשות, שיפגעו בסכומי הפיצוי העתידיים או יביאו לדחייה מוחלטת של התביעה".
מי רשאי לתבוע ואיך עושים זאת, צפו בסרטון >>
"האינטרס של הנפגעים הוא השליחות שלי"
לעו"ד שכטר ניסיון של 24 שנים בתחום, עם טיפול מוצלח באלפי תיקים של נפגעי תאונות עבודה. המשרד ייצג בעבר את חברות הביטוח עצמן – כך שיש לו היכרות מקיפה עם אסטרטגיית ההגנה של החברות, מנגנוני הפעולה ובעלי התפקידים בהן.
"האינטרס של הלקוח הוא החשוב ביותר, ולכן אנחנו נלחמים עבורו – כשהכתובת הראשונה לתביעה היא חברת הביטוח", אומר עו"ד שכטר. "המקרים הקשים שאנחנו נתקלים בהם מדירים שינה מעיני. חשוב לי לייצג על הצד הטוב ביותר את הנפגעים, שנתקלים בחומות בלתי-חדירות של אטימות וביורוקרטיה, מול חברות הביטוח ובביטוח הלאומי".