כמעט כולנו שומעים על חברים או בני משפחה שרכשו דירה חדשה במיטב כספם, וגילו להפתעתם ליקוי כזה או אחר עם כניסתם לדירה או עם הגשם הראשון. הליקויים יכולים להתבטא בנזילות קלות מהצנרת לתוך חדרי הבית, או בסדקים בקירות שנראים תמימים ופשוטים לתיקון אך מסתבר כי מדובר בנזק גדול בהרבה שמסתתר תחת הצבע בדירה. נראה כי התופעה מתרחשת לעתים קרובות מדי בישראל, ומעידה על בעיה שורשית ועמוקה יותר.
"מדי שנה נמסרות בישראל עשרות אלפי דירות חדשות, והרוכשים לוקחים על עצמם התחייבות כספית כבדה", אומר עו"ד רועי שעיה. "אך לצערנו, הקבלנים בדרך כלל משתדלים למקסם את רווחיהם, ולכן משתמשים בחומרי בנייה זולים ככל האפשר ו/או בחומרים באיכות ירודה".
"בנייה לא אחראית, תוך חיסכון בחומרי הגלם או בבדיקות שיש לערוך – מייצרים ליקויי בנייה שנראים בתחילה פשוטים, אך יכולים להתפתח גם לכדי סכנה של ממש. אין כל סיבה שמשפחה שהשקיעה את כל כספה בדירה חדשה תצטרך להתמודד עם בעיות מבניות ולו הקלות ביותר – הדירה צריכה להימסר במצב מושלם, וכל סיטואציה שבה יש ליקוי צריכה לקבל את ההתייחסות הראויה מצד בעל הדירה", מדגיש עו"ד שעיה.
"לא כדאי לפנות ישירות לקבלן לתיקון הליקוי"
ואכן, בעוד רבים פונים בתמימות לקבלן שיטפל בבעיות שצצו בדירתם החדשה, הקבלנים, שיודעים היטב מה המשמעות של כל פגם, מנסים בכל כוחם ל"שים פלסטר" על הבעיה ולטפל באופן נקודתי מבלי לבדוק את המקור ולשאת בעלויות ובהשלכות הכרוכות בכך – פשוט על מנת לחסוך בכסף.
אף קבלן לא יעיד בסיום הבנייה כי יתכן ויש כשל מבני בבניין הגמור – הדבר יגרור אותו להפסדים כבדים. לכן, אופציית הטיפול הנקודתי היא שנבחרת במרבית המקרים על ידי הקבלנים בארץ – גם כשיש צורך לבדיקה יסודית יותר. במקרים חמורים – הקבלנים בוחרים פשוט להתעלם מהפונים ולקוות שיטפלו בליקוי בכוחות עצמם או שפשוט יתייאשו.
לדברי עו"ד שעיה, "בעת קבלת הדירה מומלץ להיעזר בחברות בדק בית שיבדקו את הליקויים הקיימים בדירה ויאתרו אותם בהקדם, וככל ורוכש הדירה נתקל בליקויים שחוזרים על עצמם ושהקבלן לא מתקן את הליקויים ו/או לא מתקן כראוי את אותן ליקויים, חשוב לגשת לעו"ד המתמחה בתחום שייצג אתכם מול הקבלן, כדי לוודא שהנזקים יתוקנו במלואם ובאיכות גבוהה – ובמידת הצורך, גם תקבלו פיצוי כספי. רק עורך דין שזהו תחום עיסוקו, יידע לפעול בכלים הראויים מול הקבלן ולהשיג את מלוא הפיצוי שניתן לקבל", הוא מסביר. בנוסף, הוא מדגיש כי לרוכש דירה הסובל מליקויים חוזרים ונשנים בדירתו עומדות 7 שנים לתבוע בגין ליקויי בנייה ממועד קבלת הדירה לחזקתו – כך שלא כדאי לוותר על זכויותיכם ככל ונפגעתם מליקוי בניה או מהתנהלות לא תקינה של הקבלן כלפיכם.
לבדיקה מהירה האם מגיע לכם פיצוי בגין ליקוי בנייה בדירה חדשה, נשמח שתגדירו את הסטטוס שלכם:
מרפסות קורסות – לא רק בחדרה
"המקרה הידוע ביותר של ליקוי בנייה מהשנים האחרונות הוא מקרה המרפסות הקורסות בחדרה, אבל כל יום, עשרות רוכשים מגלים בעיות שונות בדירה שנכנסו אליה", אומר עו"ד שעיה. "הבעיות הנפוצות ביותר הן בתחום האינסטלציה והרטיבות – ניקוז לא תקין, סתימות, רטיבות בתקרה, סדקים בקירות ועוד. בעיות אחרות שאנחנו נתקלים בהן לעתים קרובות הן חוסר חלקים במטבח, חלונות ודלתות שאינם תקינים, בעיות חשמל שונות, ובעיות הנובעות מיישום תוכניות תמ"א 38".
"במקרים חמורים במיוחד, מתגלים בדירה ליקויים שלא רק גורמים נזק כספי משמעותי, אלא גם יכולים להיות סכנה בריאותית של ממש – למשל, קירות שעשויים לקרוס, פטריות שמתפתחות במקומות רטובים ויכולות לגרום למחלות, חלונות שעלולים ליפול ממקומם או מערכות גז פגומות".
מקצרים תהליכים מול חברות הבנייה
"ההיכרות שלי עם התחום ועם בעלי התפקידים בו עוזרת לי לקצר תהליכים מול רוב חברות הבנייה, כולל הגדולות והמובילות שבהן", מפרט עו"ד שעיה. "בנוסף, לקוחות המשרד נהנים מכך שאנחנו עובדים מול מומחים בתחומי הבנייה השונים, שמספקים לנו במהירות חוות דעת מקצועיות בהן אנחנו משתמשים בעת הגשת התביעה ו/או בהתנהלות מול הקבלן".
"כך הצלחנו כבר להשיג תוצאות במאות מקרים של ליקויי בנייה. לדוגמה, במקרה של אמיר, תושב יבנה בעשור הרביעי לחייו שהשקיע את מיטב כספו, בתוספת משכנתה לא קטנה, כדי לרכוש דירת גן חדשה בעיר מגוריו. אבל כשנכנס לדירה, גילה בה ליקויי בנייה משמעותיים – שהקשו על חיי היומיום שלו ושל משפחתו. אמיר פנה לקבלן כדי שיתקן את הליקויים – אבל נדחה על הסף. לאחר שלא נותרה לו ברירה – הגשנו עבורו תביעה בסך של למעלה 600,000 שקל כנגד הקבלן".
"אני נתקל יום יום בעוולות קשות שנגרמות לרוכשי דירות חדשות על ידי חברות הבנייה. אנשים מוצאים את עצמם במאבק מול חברות ענק שמגובות ביועצים משפטיים ואין להם שום סיכוי להתמודד לבדם מולם. חשוב שאנשים אלה ידעו שיש מה לעשות ולקבל את מה שמגיע כולל פיצויים כספיים גבוהים על עוגמת הנפש שנגרמה להם", מסכם עו"ד שעיה.